Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsnym farszem
Ciasto na pierogi: Mąkę wsypujemy do miski i robimy na środku wgłębienie. Jajka ucieramy z solą i wlewamy do mąki ( właśnie w to wgłębienie), delikatnie mieszamy ręką. Dolewamy ciepłą wodę( ale nie ukrop bo wtedy mąka nam się zaparzy i ciasto będzie za twarde) porcjami cały czas wyrabiając ciasto. Jak ciasto będzie już gotowe tzn. będzie odchodziło od ręki , rozwałkowujemy je na placek. Wycinamy koła przy użyciu np. filiżanki. Farsz do pierogów: Mięso najlepiej kupić gotowe mielone doprawić je przyprawami, dodać jajko, bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Na środek wyciętych kół z ciasta nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i zlepiamy. Brzegi dociskamy widelcem. Wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy ok.15 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.