kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pierogi z mięsnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny obiad zwłaszcza dla tych którzy preferują domowe jedzenie.

Pierogi z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsnym farszem

 

  • Ciasto do pierogów:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka + szczypta soli
  • ciepła woda w ilości ile się wgniecie
  • Farsz do pierogów:
  • 1 kg mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsnym farszem
Ciasto na pierogi: Mąkę wsypujemy do miski i robimy na środku wgłębienie. Jajka ucieramy z solą i wlewamy do mąki ( właśnie w to wgłębienie), delikatnie mieszamy ręką. Dolewamy ciepłą wodę( ale nie ukrop bo wtedy mąka nam się zaparzy i ciasto będzie za twarde) porcjami cały czas wyrabiając ciasto. Jak ciasto będzie już gotowe tzn. będzie odchodziło od ręki , rozwałkowujemy je na placek. Wycinamy koła przy użyciu np. filiżanki. Farsz do pierogów: Mięso najlepiej kupić gotowe mielone doprawić je przyprawami, dodać jajko, bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Na środek wyciętych kół z ciasta nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i zlepiamy. Brzegi dociskamy widelcem. Wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy ok.15 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Pierogi z mięsnym farszem
Mąka pszenna z jajkiem i dolewamy letnią wodę.
Pierogi z mięsnym farszem
Ciasto powinno mieś konsystencję podobną do ciasta na pizzę.
Pierogi z mięsnym farszem
Formowanie pirogów za pomocą filiżanki i napełnianie farszem.
Pierogi z mięsnym farszem
Możemy uformować pierogową rybkę-idealna dla dzieciaków.