Sposób przygotowania:
Pierogi z nadzieniem grzybowym
Do zrobienia pierogów użyłam zwykłego ciasta na pierogi które zostało mi z lepienia innych wiec nie podam na nie przepisu, ale sednem sprawy jest tutaj farsz. Farsz: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić z piasku i obrać z zielonej błonki, następnie szybko przepłukać pod bieżącą wodą. Dobrze odsączone zielonki drobno posiekać. Na patelni rozpuścićmasło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę w trakcie smażenia cebuli dodać pokrojone grzyby, dodać do nich świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku oraz troszkę soli. Grzyby w trakcie smażenia puszczą dużo płynu, ale on odparuje, a ten czas wystarczy na uduszenie się grzybów. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na drugiej patelni tylko na tłuszczu który się z niej wytopi, podsmażoną kiełbasę dodać do grzybów,wymieszać. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i wystudzić. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wyciąć krążki i po nałożeniu na nie farszu zlepić pierogi. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać gorące polane dowolnym tłuszczem, może to być cebulka lub tak jak u mnie zrumieniona kiełbaska i boczek.