SUPERPRZEPIS

Pierogi z nadzieniem grzybowym

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierogi z nadzieniem grzybowym Więcej zdjęć (3)

Robiłam ruskie pierogi i brakło mi farszu wiec tak na szybko zrobiłam ten i wyszło pysznie.

Składniki:

Pierogi z nadzieniem grzybowym

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg zielonek
  • 2 łyżki masła
  • 1 sztuka cebula,
  • 20 dag dowolnej cienkiej kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • przyprawy
  • Dodatkowo:
  • Ciasto pierogowe

Sposób przygotowania:

Pierogi z nadzieniem grzybowym
Do zrobienia pierogów użyłam zwykłego ciasta na pierogi które zostało mi z lepienia innych wiec nie podam na nie przepisu, ale sednem sprawy jest tutaj farsz. Farsz: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić z piasku i obrać z zielonej błonki, następnie szybko przepłukać pod bieżącą wodą. Dobrze odsączone zielonki drobno posiekać. Na patelni rozpuścićmasło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę w trakcie smażenia cebuli dodać pokrojone grzyby, dodać do nich świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku oraz troszkę soli. Grzyby w trakcie smażenia puszczą dużo płynu, ale on odparuje, a ten czas wystarczy na uduszenie się grzybów. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na drugiej patelni tylko na tłuszczu który się z niej wytopi, podsmażoną kiełbasę dodać do grzybów,wymieszać. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i wystudzić. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wyciąć krążki i po nałożeniu na nie farszu zlepić pierogi. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać gorące polane dowolnym tłuszczem, może to być cebulka lub tak jak u mnie zrumieniona kiełbaska i boczek.
Pierogi z nadzieniem grzybowym
do grzybów dodać podsmażoną kostę kiełbasy
Pierogi z nadzieniem grzybowym
na krązkach ciasta ułożyć farsz i zlepić