Sposób przygotowania:
Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Cebulę drobniutko kroimy i smażymy na oleju, studzimy. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajmy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcedzamy i studzimy, najlepiej na sicie. Mieszamy cebulę z kapustą i dobrze przyprawiamy, aby smak był wyraźny.
Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników: Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, gdzie wrzucić jajo, jogurt, olej, sól. Ucierając ręką stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdybyśmy chlusnęli za dużo, dodać trochę mąki. Wyrabiamy ręką ciasto przez 10-15 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło, przez 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na posypanym mąką blacie. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki. Przed nałożeniem farszu, każde kółko z ciasta nieco rozciągam po bokach, aby dały się łatwo skleić. Sklejamy pierożki, można przycisnąć brzegi widelcem. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.
Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników: Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, gdzie wrzucić jajo, jogurt, olej, sól. Ucierając ręką stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdybyśmy chlusnęli za dużo, dodać trochę mąki. Wyrabiamy ręką ciasto przez 10-15 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło, przez 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na posypanym mąką blacie. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki. Przed nałożeniem farszu, każde kółko z ciasta nieco rozciągam po bokach, aby dały się łatwo skleić. Sklejamy pierożki, można przycisnąć brzegi widelcem. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.
msewka
Sarenka