Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smak tych pierogów zaskoczył mnie - naprawdę pozytywnie.

Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej

 

  • Ciasto na pierogi:
  • mąka pszenna - 2 szklanki,
  • jajo,
  • śmietana kwaśna lub jogurt naturalny - 2 łyżki,
  • woda ciepła - ok 0,5 szklanki (troszkę mniej),
  • sól - 1/3 łyżeczki,
  • olej - 3 łyżeczki,
  • mąka do posypania blatu.
  • Nadzienie z kapusty:
  • kapusta biała - 1/3 większej główki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • olej - łyżka,
  • kostka bulionowa - dałam drobiową,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Cebulę drobniutko kroimy i smażymy na oleju, studzimy. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajmy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcedzamy i studzimy, najlepiej na sicie. Mieszamy cebulę z kapustą i dobrze przyprawiamy, aby smak był wyraźny.
Wyrobić ciasto na pierogi z podanych składników: Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, gdzie wrzucić jajo, jogurt, olej, sól. Ucierając ręką stopniowo dodawać ciepłą wodę. Gdybyśmy chlusnęli za dużo, dodać trochę mąki. Wyrabiamy ręką ciasto przez 10-15 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto na bok, aby odpoczęło, przez 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na posypanym mąką blacie. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki. Przed nałożeniem farszu, każde kółko z ciasta nieco rozciągam po bokach, aby dały się łatwo skleić. Sklejamy pierożki, można przycisnąć brzegi widelcem. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.
Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Po ugotowaniu kapustę dobrze odcedzamy i studzimy, najlepiej na sicie
Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Kapustę łączymy z usmażoną cebulą i dobrze przyprawiamy
Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Na środek kółka kładziemy łyżką farsz - tak aby dało się skleić pierożki.
Pierogi z nadzieniem z kapusty słodkiej
Gotujemy w osolonej przez ok 4-5 minut po wypłynięciu.