Sposób przygotowania:
Pierogi z opieńką
Mąkę wymieszać z solą i oliwą z oliwek , zagnieść ciasto dolewając wodę, tak by ciasto było lekko wilgotne. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wykroić paski i szerokości 4 cm. Ugotowane opieńki ( gotować w lekko solonej wodzie około 20 minut), wycedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebule również drobno posiekać. Brokuła ugotować i wystudzić, rozgnieść widelcem. Na patelni roztopić masło i smażyć cebulkę wraz z opieńka 5 minut, dodać brokuła i wymieszać smażyć około 5 minut, doprawić do smaku. Na ciasto nakładamy farsz po około 1 łyżce w odstępach 3-4 cm. Przykryć drugim paskiem. Lekko przygnieść. Wycinać nożem trójkąty i brzegi dociskać widelcem. Gotować w osolonej wodzie przez 6 minut.