paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pierogi z opieńką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierogi z farszem z opieńki i brokuła .

Pierogi z opieńką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z opieńką

 

  • mąka 50 dag
  • woda letnia
  • sól szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • opieńki miodowe kapelusze 50 dag
  • cebula 2 średnie sztuki
  • brokuł 1 mała sztuka
  • masło 5 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z opieńką
Mąkę wymieszać z solą i oliwą z oliwek , zagnieść ciasto dolewając wodę, tak by ciasto było lekko wilgotne. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wykroić paski i szerokości 4 cm. Ugotowane opieńki ( gotować w lekko solonej wodzie około 20 minut), wycedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebule również drobno posiekać. Brokuła ugotować i wystudzić, rozgnieść widelcem. Na patelni roztopić masło i smażyć cebulkę wraz z opieńka 5 minut, dodać brokuła i wymieszać smażyć około 5 minut, doprawić do smaku. Na ciasto nakładamy farsz po około 1 łyżce w odstępach 3-4 cm. Przykryć drugim paskiem. Lekko przygnieść. Wycinać nożem trójkąty i brzegi dociskać widelcem. Gotować w osolonej wodzie przez 6 minut.
Pierogi z opieńką
Na patelni roztopić masło i smażyć cebulkę wraz z opieńka 5 minut
Pierogi z opieńką
do grzybków i cebuli dodać brokuła i wymieszać smażyć około 5 minut, doprawić do smaku
Pierogi z opieńką
Na ciasto nakładamy farsz po około 1 łyżce w odstępach 3-4 cm. Przykryć drugim paskiem. Lekko przygnieść.

Tagi:

danie pierogi