little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Pierogi z pieczarkami i cebulką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i pożywne pierożki.

Pierogi z pieczarkami i cebulką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z pieczarkami i cebulką.

 

  • Na ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniej wod
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 25 dkg pieczarek
  • ,,garść`` wędzonej ryby
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sos grzybowy z torebki

Sposób przygotowania:

Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Na początku przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy drobniej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy i smażymy około 15 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Jak będzie zimny, dodajemy rybę wędzoną, mieszamy i możemy już wypełniać tym pierożki. Następnie zajmujemy się ciastem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, olej i mieszamy - najlepiej ręką. Po około 10 minutach ciasto dzielimy na 2 części, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kółka, napełniamy chłodnym farszem i dokładnie sklejamy (albo robimy to palcami albo tzw. pierożkiem). W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy połowę pierogów. Po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu 5 minut i wyjmujemy je z wody. Podajemy na gorąco z sosem grzybowym. Coś pysznego! Polecam:)
Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Pieczarki i cebulkę kroimy na drobne kawałeczki, rybkę przebieramy z ości.
Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).
Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła i napełniamy je farszem.
Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Gotowe pierożki gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie i podajemy polane sosem.:)