Sposób przygotowania:
Pierogi z pieczarkami i cebulką.
Na początku przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy drobniej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy i smażymy około 15 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Jak będzie zimny, dodajemy rybę wędzoną, mieszamy i możemy już wypełniać tym pierożki. Następnie zajmujemy się ciastem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, olej i mieszamy - najlepiej ręką. Po około 10 minutach ciasto dzielimy na 2 części, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kółka, napełniamy chłodnym farszem i dokładnie sklejamy (albo robimy to palcami albo tzw. pierożkiem). W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy połowę pierogów. Po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu 5 minut i wyjmujemy je z wody. Podajemy na gorąco z sosem grzybowym. Coś pysznego! Polecam:)