kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Pierogi z płuckami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Płucka mielimy wraz z kapustą...

Pierogi z płuckami

Składniki:

Pierogi z płuckami

 

 

  • Farsz:
  • 1,5 kg płucek;
  • 0,5 kg kiszonej kapusty;
  • 2 duże cebule;
  • sól i pieprz do smaku;
  • włoszczyzna.

Sposób przygotowania:

Pierogi z płuckami
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy (szklanka lub kubek) krążki na pierogi. Płucka myjemy, wycinamy z nich rurki i gotujemy razem z włoszczyzną w osolonej wodzie. Kapustę dobrze płuczemy i gotujemy ją z 20 min. Cebulkę ciachamy w kosteczkę po czym wrzucamy na patelnię żeby ją zeszklić. Płucka i kapustę mielmy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulkę z tłuszczem i doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na krążki, zlepiamy i wrzucamy na gorącą, osoloną wodę. Gotujemy aż wypłyną. Pierogi podajemy polane tłuszczem z cebulką lub smalcem ze skwarkami. Palce lizać ;)