monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Pierogi z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepiej smakują dobrze zarumienione na patelni z dodatkiem domowego bigosu.

Pierogi z podgrzybkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z podgrzybkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z podgrzybkami
Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy wgłębienie wlewamy wodę i mieszamy dodajemy jajko i szczyptę soli i dobrze wyrabiamy. Farsz; grzyby czyścimy ,kroimy na mniejsze kawałki ,płuczemy na durszlaku i odstawiamy ,z papryczki usuwamy nasionka cieniutko kroimy,cebulkę również drobno kroimy .Na patelni topimy masełko dodajemy cebulkę ,papryczkę i grzybki i przesmażamy na koniec dobrze doprawiamy pieprzem i solą.Studzimy. Ciasto wałkujemy cieniutko i szklanką wycinamy kółka nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy ja zawsze końce przygniatam widelcem. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju jak woda zacznie wrzeć wrzucamy pierożki jak podejdą pod górę gotujemy ok 3 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową . Gotowe ja wolę jak przestygną wtedy je podsmażam na patelni i podaję z bigosem.
Pierogi z podgrzybkami
Farsz można zmieniać wedle upodobania my uwielbiamy z grzybkami.
Pierogi z podgrzybkami
Nic tak nie cieszy jak razem z rodzinką wspólnie nazbierać grzygów ,a póżniej razem lepić pierożki.