Sposób przygotowania:
Pierogi z podgrzybkami
Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy wgłębienie wlewamy wodę i mieszamy dodajemy jajko i szczyptę soli i dobrze wyrabiamy. Farsz; grzyby czyścimy ,kroimy na mniejsze kawałki ,płuczemy na durszlaku i odstawiamy ,z papryczki usuwamy nasionka cieniutko kroimy,cebulkę również drobno kroimy .Na patelni topimy masełko dodajemy cebulkę ,papryczkę i grzybki i przesmażamy na koniec dobrze doprawiamy pieprzem i solą.Studzimy. Ciasto wałkujemy cieniutko i szklanką wycinamy kółka nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy ja zawsze końce przygniatam widelcem. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju jak woda zacznie wrzeć wrzucamy pierożki jak podejdą pod górę gotujemy ok 3 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową . Gotowe ja wolę jak przestygną wtedy je podsmażam na patelni i podaję z bigosem.