Sposób przygotowania:
Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i osuszamy młody, malinowy rabarbar. Kroimy go na bardzo malutkie kawałki i wkładamy do miseczki. Dodajemy do niego pół szklanki rodzynek i 2 łyżki cukru.
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy. Jeśli rabarbar zdąży puścić sok to go zlewamy do szklanki, można go użyć do czegoś innego.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Bierzemy mąkę pszenną, żółtka,dwie łyżki masła i taką ilość mleka, żeby ciasto było elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
Na każde kółko kładziemy porcję rabarbaru, z rodzynkami i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy. Jeśli rabarbar zdąży puścić sok to go zlewamy do szklanki, można go użyć do czegoś innego.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Bierzemy mąkę pszenną, żółtka,dwie łyżki masła i taką ilość mleka, żeby ciasto było elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
Na każde kółko kładziemy porcję rabarbaru, z rodzynkami i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.