Sposób przygotowania:
Ciepłe śniadanie Eliprzygotowanie szpinaku

Szpinak przebrać, opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie szpinaku cd

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie szpinaku cd

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i przesmażyć. Do czosnku dodać szpinak i chwilę smażyć razem. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
przygotowanie pozostałych składników

Ser dojrzewający Szafir zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie pozostałych składników cd

Przygotować plastry boczku.
Przygotowanie zapiekanek

Kokilki wyłożyć plastrami boczku.
Przygotowanie zapiekanek cd

Na boczek wyłożyć usmażony szpinak.
Przygotowanie zapiekanek cd

Na szpinak wyłożyć ser.
Przygotowanie zapiekanek cd

Do każdej kokilki wbić jajko i oprószyć pieprzem.
Przygotowanie zapiekanek cd

Całość przykryć końcówkami plastrów boczku. Kokilki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekanki piec 30 minut. Gotowe zapiekanki wyjąć z piekarnika. Można podawać w kokilkach. Ja wyjęłam zapiekanki z kokilek na półmisek. Smacznego!