eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciepłe śniadanie Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ciepłe śniadanie. Zapiekłam w kokilkach plastry surowego, wędzonego boczku ze szpinakiem, serem i jajkami.

Ciepłe śniadanie Eli

Składniki:

Ciepłe śniadanie Eli

szpinak

pozostałe składniki

  • 300 g surowego, wędzonego boczku
  • 190 g sera dojrzewającego Szafir
  • 6 jajek

dodatki

  • 6 kokilek do zapiekania

Sposób przygotowania:

Ciepłe śniadanie Eli

przygotowanie szpinaku

Ciepłe śniadanie Eli
Osuszyć lub odwirować przebrany i opłukany szpinak.

Szpinak przebrać, opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie szpinaku cd

Ciepłe śniadanie Eli
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie szpinaku cd

Ciepłe śniadanie Eli
Szpinak i czosnek usmażyć na maśle i doprawić.

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i przesmażyć. Do czosnku dodać szpinak i chwilę smażyć razem. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

przygotowanie pozostałych składników

Ciepłe śniadanie Eli
Zetrzeć ser Szafir na tarce z dużymi oczkami.

Ser dojrzewający Szafir zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie pozostałych składników cd

Ciepłe śniadanie Eli

Przygotować plastry boczku.

Przygotowanie zapiekanek

Ciepłe śniadanie Eli

Kokilki wyłożyć plastrami boczku.

Przygotowanie zapiekanek cd

Ciepłe śniadanie Eli

Na boczek wyłożyć usmażony szpinak.

Przygotowanie zapiekanek cd

Ciepłe śniadanie Eli

Na szpinak wyłożyć ser.

Przygotowanie zapiekanek cd

Ciepłe śniadanie Eli

Do każdej kokilki wbić jajko i oprószyć pieprzem.

Przygotowanie zapiekanek cd

Ciepłe śniadanie Eli

Całość przykryć końcówkami plastrów boczku. Kokilki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekanki piec 30 minut. Gotowe zapiekanki wyjąć z piekarnika. Można podawać w kokilkach. Ja wyjęłam zapiekanki z kokilek na półmisek. Smacznego!