Sposób przygotowania:
Ciepłe śniadanie Eliprzygotowanie szpinaku
Szpinak przebrać, opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie szpinaku cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie szpinaku cd
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i przesmażyć. Do czosnku dodać szpinak i chwilę smażyć razem. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
przygotowanie pozostałych składników
Ser dojrzewający Szafir zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie pozostałych składników cd
Przygotować plastry boczku.
Przygotowanie zapiekanek
Kokilki wyłożyć plastrami boczku.
Przygotowanie zapiekanek cd
Na boczek wyłożyć usmażony szpinak.
Przygotowanie zapiekanek cd
Na szpinak wyłożyć ser.
Przygotowanie zapiekanek cd
Do każdej kokilki wbić jajko i oprószyć pieprzem.
Przygotowanie zapiekanek cd
Całość przykryć końcówkami plastrów boczku. Kokilki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekanki piec 30 minut. Gotowe zapiekanki wyjąć z piekarnika. Można podawać w kokilkach. Ja wyjęłam zapiekanki z kokilek na półmisek. Smacznego!