Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z serem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi przepisu mojej mamy.

Pierogi z serem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem.

 

  • Na farsz:
  • 1 i 1/2 kg serabialego poltlustego
  • 3 jajka
  • 9 czubatych lyzek cukru
  • Na ciasto:
  • 1 kg maki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki przegotowanej dobrze cieplej wody
  • sol do posolenia wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem.
Ser wyciskamy przez praske.mielimy lub rozgniatamy i laczymy z cukrem i jajkami.Do miski przesiewamy make,dodajemy jajko i w trakcie zagniatania dodajemy po trochu wode.Kiedy skladniki sie polacza wyjmujemy ciasto na podsypany maka blat lub stolnice i dobrze wyrabiamy na jednolita, scisla mase.Po wyrobieniu ciasto przekladamy do miski,przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 10-15 minut az ostygnie.Po ostygnieciu posypujemy blat mak, z ciasta odkrajamy kawalek,wyrabiamy go przez chwile a nastepnie rozwalkowujemy i wycinamy kolka na pierogi (ja uzylam salaterki do wycinania)Nakladamy farsz i kleimy pierogi.Pierogi wkladamy na wzaca, posolona wode i gotujemy 3-5 min. od momentu wyplyniecia.
Pierogi z serem.
Pierogi z serem.
Pierogi z serem.
Pierogi z serem.