Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Pierogi z serem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam pierożki z twarogiem, ale tym razem postanowiłam zrobić z rodzynkami i cynamonem, moja rodzinka była zachwycona tymi pierogami.

Pierogi z serem i rodzynkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z serem i rodzynkami

Ciasto :

  • 320 g mąki
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • olej - 2 łyżki
  • sól szczypta

Farsz :

  • twarogu półtłustego - 600 g
  • żółtka jaj - 2 szt
  • cukier waniliowy - 0,5 opak
  • cukier - 3 łyżki
  • rodzynki

Polanie pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i rodzynkami
Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.

Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać.

Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.

Polewać pierogi śmietaną wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem i rodzynkami. Smacznego !  
Pierogi z serem i rodzynkami
Z przygotowanych składników zagnieciono ciasto
Pierogi z serem i rodzynkami
Ciasto zostało cienko rozwałkowane na placuszek
Pierogi z serem i rodzynkami
Z ciasta foremką do pierogów wykrojono koła i nałożono farsz
Pierogi z serem i rodzynkami
Pierogi z farszem zostały dobrze zlepione
Pierogi z serem i rodzynkami
Pierogi podczas gotowania we wrzącej osolonej wodzie

Tagi:

pierogi danie