Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i rodzynkami
Ciasto pierogowe-
mąkę przesiać do miski. Wlać olej, dodać szczyptę soli. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, do momentu gdy będzie jednolite i miękkie.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Część ciasta rozwałkować na ok.2-3 mm. Wycinać szklanką koła.
W ten sposób przygotować całe ciasto.
Nadzienie.
Ser sernikowy (taki z pudełka, można też spróbować z serem twargowym - dać wtedy mniej budyniu) zagotować w garnku razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rodzynki sparzyć.
Budyń rozrobić w 1/4 szkl. mleka.
Gdy ser zacznie bulgotać, wsypać odsączone rodzynki przemieszać i wlać budyń. Cały czas dokładnie mieszać na małym ogniu by nie porobiły się grudki.
Zdjąc z ognia, ostudzić. Ser powinien mieć w miarę stałą konsystencję.
Chłodny ser nakładać łyżeczką na kółko ciasta, w ilości takiej by dało się zamknąć pierożka.
Z przepisu wyszło mi + - 60 pierogów.
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłyniecia.
Podawać polane masłem.
mąkę przesiać do miski. Wlać olej, dodać szczyptę soli. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, do momentu gdy będzie jednolite i miękkie.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Część ciasta rozwałkować na ok.2-3 mm. Wycinać szklanką koła.
W ten sposób przygotować całe ciasto.
Nadzienie.
Ser sernikowy (taki z pudełka, można też spróbować z serem twargowym - dać wtedy mniej budyniu) zagotować w garnku razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rodzynki sparzyć.
Budyń rozrobić w 1/4 szkl. mleka.
Gdy ser zacznie bulgotać, wsypać odsączone rodzynki przemieszać i wlać budyń. Cały czas dokładnie mieszać na małym ogniu by nie porobiły się grudki.
Zdjąc z ognia, ostudzić. Ser powinien mieć w miarę stałą konsystencję.
Chłodny ser nakładać łyżeczką na kółko ciasta, w ilości takiej by dało się zamknąć pierożka.
Z przepisu wyszło mi + - 60 pierogów.
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłyniecia.
Podawać polane masłem.