martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Pierogi z serem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasochłonne ale pyszne pierożki

Pierogi z serem i rodzynkami

Składniki:

Pierogi z serem i rodzynkami

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 250 ml woda letnia,
  • 1 łyżka olej,
  • 1/2 łyzeczka Sól,
  • 750 gram ser sernikowy,
  • garść rodzynki,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy,
  • 4 łyżka cukier puder,
  • 2 łyzeczka cukier wanilinowy,
  • 1/4 szklanka mleko
  • migotka20
  • Dodaj zdjęcie

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i rodzynkami
Ciasto pierogowe-
mąkę przesiać do miski. Wlać olej, dodać szczyptę soli. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, do momentu gdy będzie jednolite i miękkie.

Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Część ciasta rozwałkować na ok.2-3 mm. Wycinać szklanką koła.
W ten sposób przygotować całe ciasto.

Nadzienie.

Ser sernikowy (taki z pudełka, można też spróbować z serem twargowym - dać wtedy mniej budyniu) zagotować w garnku razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rodzynki sparzyć.
Budyń rozrobić w 1/4 szkl. mleka.
Gdy ser zacznie bulgotać, wsypać odsączone rodzynki przemieszać i wlać budyń. Cały czas dokładnie mieszać na małym ogniu by nie porobiły się grudki.

Zdjąc z ognia, ostudzić. Ser powinien mieć w miarę stałą konsystencję.

Chłodny ser nakładać łyżeczką na kółko ciasta, w ilości takiej by dało się zamknąć pierożka.

Z przepisu wyszło mi + - 60 pierogów.

Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłyniecia.

Podawać polane masłem.