aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

pierogi z serem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne pierogi z serem i śmietaną.

 pierogi z serem i śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

pierogi z serem i śmietaną

 

  • ciasto: 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • farsz: 200 g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • śmietana do polania 18%

Sposób przygotowania:

pierogi z serem i śmietaną
ciasto: Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanei powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy.
farsz: twaróg przeciskamy przez praskę i mieszamy z cukrem i jednym żółtkiem.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy kulki farszu, ciasto zawijamy i wycinamy pierogownicą gotowe pierogi. Wzrucamy na wrzatek, jak nam wypłyną wyjmujemy. Polewamy śmietaną na talerzu.
 pierogi z serem i śmietaną
Na rozwałkowane ciasto ukłądamy farsz i zawijamy ciasto.
 pierogi z serem i śmietaną
Pierogownicą wycinamy pierogi, dobrze jest podsypać ciasto mąką.
 pierogi z serem i śmietaną
Wycięte pierogi układamy na misce podsypanej mąką.