Sposób przygotowania:
pierogi z serem i śmietaną
ciasto: Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanei powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy.
farsz: twaróg przeciskamy przez praskę i mieszamy z cukrem i jednym żółtkiem.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy kulki farszu, ciasto zawijamy i wycinamy pierogownicą gotowe pierogi. Wzrucamy na wrzatek, jak nam wypłyną wyjmujemy. Polewamy śmietaną na talerzu.
farsz: twaróg przeciskamy przez praskę i mieszamy z cukrem i jednym żółtkiem.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy kulki farszu, ciasto zawijamy i wycinamy pierogownicą gotowe pierogi. Wzrucamy na wrzatek, jak nam wypłyną wyjmujemy. Polewamy śmietaną na talerzu.