Sposób przygotowania:
Pierogi z serem na słodko
Z mąki , letniej wody, szczypty soli i oleju zagniatamy gęste ciasto.Ciasto powinno być elastyczne.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy.
Mielimy ser , dodajemy do niego budyń, żółtka- mieszamy. Dodajemy rodzynki.
Ciasto dzielimy na placki które wałkujemy cieniutko. Wykrawamy kółka, które nadziewamy farszem i zlepiamy,
By pierogi dobrze się lepiły brzegi zwilżamy wodą/
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pierogi podajemy gorące polane stopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy.
Mielimy ser , dodajemy do niego budyń, żółtka- mieszamy. Dodajemy rodzynki.
Ciasto dzielimy na placki które wałkujemy cieniutko. Wykrawamy kółka, które nadziewamy farszem i zlepiamy,
By pierogi dobrze się lepiły brzegi zwilżamy wodą/
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pierogi podajemy gorące polane stopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym.
Natala1210