suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pierogi z soją

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pierogi to uniwersalne danie na każdą okazję, można je gotować, zamrażać surowe i jeść o każdej porze dnia

Pierogi z soją

Składniki:

Pierogi z soją

 

  • Ciasto: 35 dag mąki
  • woda 1szklanka
  • Nadzienie: 15 dag soi
  • 10 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag kiełbasy
  • cebula
  • 2 dag masła lub margaryny
  • sól, pieprz
  • 5 dag tłuszczu do polania
  • siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi z soją
Umyć soję, namoczyć w przegotowanej letniej wodzie na kilka godzin, następnie, ugotować w tej samej wodzie, odsączyć, przetrzeć przez sitko. Do przetartej soi dodać zmielone ziemniaki. Cebulę posiekać drobniutko i podsmażyć na tłuszczu z pokrojoną kiełbasą, następnie dodać do soi i ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Gdy nadzienie będzie gotowe przygotować ciasto: mąkę zagnieść z gorącą wodą, wyrobić dokładnie, przykryć i pozostawić do wystudzenia.Wałkować cienkie placki, wyciąć krążki, rozłożyć nadzienie, lepić pierogi. Gotować pierożki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać roztopionym tłuszczem, posypać pietruszką.