SUPERPRZEPIS

Pierogi z suszonymi grzybami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pierogi z suszonymi grzybami

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. Uwielbiam grzyby suszone w pierogach.

Składniki:

Pierogi z suszonymi grzybami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z suszonymi grzybami

ETAP 1:

Pierogi z suszonymi grzybami
Cebulka pokrojona drobno i przesmażona na maśle

Cebulę białą obieram i kroję. Masło klarowane roztapiam, dodaję cebulkę i przesmażam.

ETAP 2:

Pierogi z suszonymi grzybami
Do cebulki dodane grzyby suszone wcześniej podgotowane

Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień grzyby gotuję w tej samej wodzie około godzinę. Następnie grzyby odsączam z wody i kroję drobno. Dodaję do cebuli i chwile przesmażam. Doprawiam solą, pieprz.

ETAP 3:

Pierogi z suszonymi grzybami
ciasto na pierogi rozwałkowane wycięte krążki

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dolewam gorącą wodę, mieszam i odstawiam aż przestygnie. Wyrabiam na stolnicy ciasto rękoma aż się dobrze połączą składniki. Wałkuję i za pomocą szklanki wycinam koła. Układam farsz i sklejam pierogi palcami. W garnku zagotowuję wodę i pierogi wrzucam do wrzątku, gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Do wody dolewam oliwę nie będą się sklejać.

ETAP 4:

Pierogi z suszonymi grzybami
Kurki przesmażone na maśle klarowanym na patelni

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję kurki i przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z kurkami i natką.


Tagi:

pierogi danie