BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Pierogi z twarogiem i ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi to nieoodączny element kuchni polskiej. Te z twarogiem najbardziej smakują mojej rodzinie. A poniewaz lubię eksperymety to do farszu dodałam odrobinę świeżej bazylii. Wyszło smacznie.

Pierogi z twarogiem i ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z twarogiem i ziemniakami

 

  • pierogi;
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka smalcu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i ziemniakami
Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię. Twaróg i ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków. Cebulę kroję w drobna kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Dodaję do farszu. Bazylię drobno siekam i również dodaję do farszu. Doprawiam do smaku. Ciasto rozwałkowuję i wycinam szklanką kółka, nakładam farsz i dokładnie zlepiam. Gotuję w osolonym wrzatku około 3 minut od momentu aż wypłyną. Podaje je podsmażone na patelni lub takie gotowane. Ja osobiście preferuję te podsmażaną wersję :)
Pierogi z twarogiem i ziemniakami
na kóleczka z ciasta nakłądam po łyżeczce farszu