Sposób przygotowania:
Tradycyjne pierogi ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie ugniatamy z twarogiem. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy ziemniaków i twarogu. Obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, każdą część rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypywać mąką. Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. Zagotować wodę w dużym garnku wodę z solą, wrzucać pierogi partiami, po kilkanaście sztuk, gdy wypłyną na powierzchnię gotować około 2 minut. Podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego :)