Sposób przygotowania:
Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
1)-przygotować farsz : Marchew , seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Por i cebulę pokroić w pół piórka. Kapustę drobno usiekać w paseczki a potem te paski na kawałki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć na średnim gazie aż zmiękną i lekko sie zrumienią. Lekko posolić. Zalać wodą i gotować 30 minut. Przecedzić zachowując wywar. Dobrze odcisnąć ( warzywa mają być suche bo inaczej sok będzie wyciekał z pierogów ). Doprawić do smaku solą , pieprzem , majerankiem , curry ( lub innymi jeszcze przyprawami- smak farszu dowolny, dopasowany do gustu gotującego). 2)-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . 3)-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . 4)-zieleninę usiekać i wgnieść w ciasto . 5) -urywać kawałek ciasta i ,,rozklepywać na dłoni - wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć pierogi - proponuję by ciasto było grube bo farsz warzywny potrafi puszczać sok6)-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka 7)-pierogi układać na wysypanej mąka tacce 8)-gotować w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia( małe minutę , większe 2 ) Pierożki podajemy okraszone w sposób który nam odpowiada - masło ze zrumienioną tarta bułka , skwarki, same masło , masło czosnkowe itd.Na odcedzonym wywarze robimy czysta zupę pomidorową do popicia, czysty barszcz czerwony lub po prostu go mrozimy . * Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się . Jak się robi mniejsze pierożki to wyjdzie więcej. Tak orientacyjnie wychodzi ok. 40 małych pierożków lub ok. 20 dużych.