Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wracam do tego co pisałam przy okazji gotowania oszczędnościowego wywaru na zapas .

Pierogi z warzywami z ,, odzysku,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,

 

  • Farsz:
  • 1/2 grubej marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/3 białej części pora
  • 2 średnie cebule
  • kapusty białej jaka jest przy gotowej włoszczyźnie ( po usiekaniu ma być ok 1 szklanki ugniecionej)
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • curry
  • 1/2 litra wody

 

 

  • Ciasto na pierogi :

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1/2 szklanki pokrojonych listków pietruszki , mięty , melisy)

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
1)-przygotować farsz : Marchew , seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Por i cebulę pokroić w pół piórka. Kapustę drobno usiekać w paseczki a potem te paski na kawałki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć na średnim gazie aż zmiękną i lekko sie zrumienią. Lekko posolić. Zalać wodą i gotować 30 minut. Przecedzić zachowując wywar. Dobrze odcisnąć ( warzywa mają być suche bo inaczej sok będzie wyciekał z pierogów ). Doprawić do smaku solą , pieprzem , majerankiem , curry ( lub innymi jeszcze przyprawami- smak farszu dowolny, dopasowany do gustu gotującego). 2)-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . 3)-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . 4)-zieleninę usiekać i wgnieść w ciasto . 5) -urywać kawałek ciasta i ,,rozklepywać na dłoni - wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć pierogi - proponuję by ciasto było grube bo farsz warzywny potrafi puszczać sok6)-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka 7)-pierogi układać na wysypanej mąka tacce 8)-gotować w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia( małe minutę , większe 2 ) Pierożki podajemy okraszone w sposób który nam odpowiada - masło ze zrumienioną tarta bułka , skwarki, same masło , masło czosnkowe itd.Na odcedzonym wywarze robimy czysta zupę pomidorową do popicia, czysty barszcz czerwony lub po prostu go mrozimy . * Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się . Jak się robi mniejsze pierożki to wyjdzie więcej. Tak orientacyjnie wychodzi ok. 40 małych pierożków lub ok. 20 dużych.
Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
Odcedzony wywar i warzywa które zostana uzyte na farsz
Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
Z przygotowanego ciasta urywamy kawałki i nakładamy farsz-;epimy pierożka
Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
Gotowe pierożki układamy na posypanej mąka tacy
Pierogi z warzywami z ,, odzysku,,
Gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia na wierzch