Sposób przygotowania:
Pierogi z wołowinąETAP 1:
Mięso zmielić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku roztartym majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami. Całe jajko i dwa żółtka (białka można zamrozić na później) roztrzepać, dodać do mąki.
ETAP 3:
Mieszać dolewając stopniowo wodę, wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Przykryć je odwróconą do góry dnem miską o pozostawić na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
ETAP 4:
Ciasto cienko rozwałkować, szeroką szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.
ETAP 5:
Gotowe odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.
ETAP 6:
Wkładać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia, w zależności od grubości ciasta, osączyć.
ETAP 7:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć do zrumienienia. Pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulą.
ETAP 8:
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Kuchnia u Krysi
Marika-
misia5
Magdalena88
edytaha
Dziękuję :) To prawda, że podsmażona cebulka w zupełności wystarczy. Jako dodatek jest pyszna i pasuje prawie do każdego farszu :)
edytaha
Dziękuję Misiu :) Mnie ostatnio napadło na pierogi i robię co kilka dni :)
edytaha
Lubimy dobrze napakowane pierożki, nie oszczędzam na nadzieniu :)