SUPERPRZEPIS

Pierogi z wołowiną

  • 6
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pierogi z wołowiną

Przepis na ciasto pierogowe znalazłam w sieci i postanowiłam je wypróbować. Bardzo dobrze się z nim pracuje, po ugotowaniu pierogi się nie kleją, a ciasto pozostaje miękkie, nawet następnego dnia.

Składniki:

Pierogi z wołowiną

CIASTO:

FARSZ:

  • 60 dag ugotowanej wołowiny z porcji rosołowej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju

DODATKOWO:

  • sól
  • cebula
  • olej do usmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Pierogi z wołowiną

ETAP 1:

Pierogi z wołowiną
Do zmielonego mięsa dodać zeszkolną cebulę i przyprawy.

Mięso zmielić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku roztartym majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Pierogi z wołowiną
Do roztartej z masłem mąki dodać sól, jajko i żółtka.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami. Całe jajko i dwa żółtka (białka można zamrozić na później) roztrzepać, dodać do mąki.

ETAP 3:

Pierogi z wołowiną
Wyrobione ciasto przykryć miską na kilkanaście minut.

Mieszać dolewając stopniowo wodę, wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Przykryć je odwróconą do góry dnem miską o pozostawić na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

ETAP 4:

Pierogi z wołowiną
Na krążki ciasta nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Ciasto cienko rozwałkować, szeroką szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.

ETAP 5:

Pierogi z wołowiną
Zlepione pierogi przykrywać ściereczką.

Gotowe odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.

ETAP 6:

Pierogi z wołowiną
Pierogi gotować w osolonej wodzie.

Wkładać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia, w zależności od grubości ciasta, osączyć.

ETAP 7:

Pierogi z wołowiną
Cebulkę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć do zrumienienia. Pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulą.

ETAP 8:

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Kuchnia u Krysi


Tagi:

pierogi danie