dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pikantne pierogi z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi z mięsem wołowym z rosołu z dodatkiem papryki, cebuli i doprawione chili i czosnkiem, polecam

Pikantne pierogi z wołowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne pierogi z wołowiną

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody (zagotowana i odstawiona na 5 minut)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • NADZIENIE
  • 2 szklanki rozdrobnionego mięsa wołowego z rosołu
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • spora szczypta chili (grys)
  • 1/2 łyzeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne pierogi z wołowiną
Cebulę oraz paprykę posiekałam w drobną kostkę i zeszkliłam na łyżce masła ze szczyptą soli, pieprzu oraz suszoną papryką. Następnie dodałam mięso i czosnek, doprawiłam i przesmażyłam, a później zmiksowałam w malakserze.Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, sól i wodę. Wymieszałam łyżką, przełożyłam na blat i szybko wyrobiłam. Następnie rozwałkowałam partiami podsypując mąką . Przy pomocy szklanki wykroiłam kółka, na każde kładłam łyżkę nadzieniem i lepiłam pierogi. W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko ją posoliłam i wrzuciłam pierogi. Gotowałam 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam podsmażone z zeszkloną cebulką.
Pikantne pierogi z wołowiną
Paprykę i cebulę podsmażam na maśle i dodaje mięso
Pikantne pierogi z wołowiną
Wszystkie składniki nadzienia miksuję w malakserze
Pikantne pierogi z wołowiną
Z wyrobionego ciasta wykrawam szklanką kółka
Pikantne pierogi z wołowiną
na każde kółko kładę łyżkę farszu i lepię pierogi