ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pierogi z farszem wołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z miesnym farszem z wołowiny, bo czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? :)

Pierogi z farszem wołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem wołowym

 

  • CIASTO:
  • ok 3 szk mąki + do podsypywania
  • jajko
  • 3/4 szk wrzatku
  • łyzeczka soli
  • lyzeczka pieprzu
  • FARSZ:
  • 50 dag ugotowanej na miękko wołowiny (łopatka)
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem wołowym
Składniki na ciasto zagniatam z tym, że wrzątek dodaję stopniowo. Rozwałkowuję cienko i wycinam kółka szklanką o cienkich brzegach. Wołowinę, marchewkę i cebulę miksuję w malakserze doprawiając solą i pieprzem. Na kółka z ciasta nakładam farsz i zlepam mocno brzegi. Ja sklejalam ręcznie ale można też dociskac widelcem, bądź smarując brzegi białkiem. Gotowe pierogi gotowałam 5 minut od wypłyniecia, a rezte zamroziłam na tacy w odstępach. Smacznego
Pierogi z farszem wołowym
Tutaj składniki na ciasto i zaraz dodaje wrzątek
Pierogi z farszem wołowym
Rozwałkowuje i wycinam kółka szklanką o cienkich brzegach
Pierogi z farszem wołowym
Nakładam przygotowany farsz z miesa wołowego
Pierogi z farszem wołowym
Część gotuję a reszta zamrazam na tacy w odstępach