Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
Obrane i umyte ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję i odstawiam do przestygnięcia. Następnie przeciskam je przez praskę. W dużym rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę je przez chwilę. Dobrej jakości kapustę kiszoną lekko siekam nożem i przekładam do rondla z cebulą. Dodaję przyprawy, mieszam i całość duszę na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Miękką kapustę odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą bardzo dokładnie mieszam z ziemniakami i jeśli potrzeba doprawiam do smaku. CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję sól, wlewam olej i stopniowo dolewam gorącą wodę, mieszając wszystko łyżką. Następnie ciasto wyrabiam rękoma przez około 8-10 minut. W razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając odrobinę wody. Do sporej porcelanowej miski wlewam gorącą wodę, po chwili wodę wylewam, wycieram miskę ściereczką i taką ciepłą miską nakrywam wyrobione i ulepione w kulę ciasto. Odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło” i nabrało elastyczności. Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, dzielę na cztery części i każdą kolejno rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam pierogi. Układam je w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały. Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące z duszoną na oliwie cebulką.