Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pierogi ze słodkiej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne, warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie takich pierogów.

Pierogi ze słodkiej kapusty

Składniki:

Pierogi ze słodkiej kapusty

Ciasto

Farsz

  • mała główka kapusty białej
  • 150 g wędzonego boczku
  • cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi ze słodkiej kapusty

ciasto

Do mąki dodajemy sól, masło, jajko i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy.

farsz

Kapustę kroimy, płuczemy, zalewamy wodą obgotowujemy, studzimy.

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą.

Wystudzoną kapustę wyciskamy i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.

Do posiekanej kapusty dodajemy usmażony z cebulą boczek, mieszamy i chwilę razem dusimy, na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.

Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki, kładziemy porcje farszu, zlepiamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową, hartujemy.

Gotowe pierogi polewamy usmażoną cebulą lub boczkiem.


Tagi:

pierogi