Sposób przygotowania:
Pierogi ze słodkiej kapustyciasto
Do mąki dodajemy sól, masło, jajko i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy.
farsz
Kapustę kroimy, płuczemy, zalewamy wodą obgotowujemy, studzimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą.
Wystudzoną kapustę wyciskamy i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
Do posiekanej kapusty dodajemy usmażony z cebulą boczek, mieszamy i chwilę razem dusimy, na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki, kładziemy porcje farszu, zlepiamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową, hartujemy.
Gotowe pierogi polewamy usmażoną cebulą lub boczkiem.
SylaUla
Bo
Pierogi są bardzo smaczne , szczerze polecam :))
gosia56