pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne pierogi ze szpinakiem. Nie ma co gadać, trzeba zajadać

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

 

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 3/4 szklanki gorącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Zaczynamy od farszu. Szpinak wkładamy do rondelka - lekko podlewamy wodą. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Kiedy wystygnie dodajemy biały ser, doprawiamy czosnkiem i solą. Odstawiamy. Teraz ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło, wlewamy wodę. Kiedy mieszanina delikatnie wystygnie wyrabiamy ciasto. Ważne aby miskę z nim przykryć ściereczką - wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zgrubieje i nie wyschnie. Część ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki, na każdy kładziemy po łyżce farszu. Zlepiamy. Gotujemy ok 4 minut w osolonym wrzątku.Uwaga: Ja zawsze pierogi tylko podgotowuję. Lubię przesmażone na rumiano na patelni. Polane jogurtem, posypane pieprzem. Mąż woli odgrzane na parze polane tłuszczykiem.
Pierogi ze szpinakiem
Szpinak rozmrażamy w odrobinie wody dodajemy ser i czosnek
Pierogi ze szpinakiem
Wyrabiamy ciasto należy pamiętać o ściereczce
Pierogi ze szpinakiem
Lepimy pierożki które gotujemy w osolonym wrzątku