Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem
Zaczynamy od farszu. Szpinak wkładamy do rondelka - lekko podlewamy wodą. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Kiedy wystygnie dodajemy biały ser, doprawiamy czosnkiem i solą. Odstawiamy. Teraz ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło, wlewamy wodę. Kiedy mieszanina delikatnie wystygnie wyrabiamy ciasto. Ważne aby miskę z nim przykryć ściereczką - wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zgrubieje i nie wyschnie. Część ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki, na każdy kładziemy po łyżce farszu. Zlepiamy. Gotujemy ok 4 minut w osolonym wrzątku.Uwaga: Ja zawsze pierogi tylko podgotowuję. Lubię przesmażone na rumiano na patelni. Polane jogurtem, posypane pieprzem. Mąż woli odgrzane na parze polane tłuszczykiem.