Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Pierogi ze szpinakiem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi ze szpinakiem i startym parmezanem

Pierogi ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i parmezanem

 

  • PIEROGI:
  • 2 szklanki mąki`
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1/2 szklanki wody (ciepła)

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i parmezanem
Przygotowuję ciasto na pierogi. Do mąki wbijam jajko, dodaję szczyptę soli. Wodę mieszam z olejem i wlewam powoli do mąki. Ciasto zagniatam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wałkuję na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinam kółka. Na każde z nich nakładam szpinakowy farsz. Dokładnie zalepiam. Gotuję aż do wypłynięcia. Podawać polane zrumienionym masełkiem. FARSZ: Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucam zamrożony szpinak. Dodaję przeciśnięty czosnek. Troszkę soli do smaku. Wszystko razem duszę na małym ogniu. Na końcu dodaję starty parmezan. (parmezan zetrzeć na drobne wiórki). Wszystko mieszam i studzę. Następnie nakładam na przygotowane wcześniej ciasto.Życzę smacznego !