MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi z łososiem i szpinakiem w delikatnym cieście.

Pierogi ze szpinakiem i łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Z ciepłej wody, oleju oraz mąki pszennej zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Szpinak wykładamy na patelnię z łyżką oliwy z oliwek. Odparowujemy na małym ogniu dodając jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Brzuszki łososia drobimy odrzucając skórę i dodajemy do odparowanego szpinaku. Pieprzymy do smaku i mieszamy. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Nakładamy na każdy łyżeczkę farszu i sklejamy mącząc wcześniej jeden brzeg wodą. Gotujemy we wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło.
Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki na pół godziny
Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Szpinak odparowujemy razem z rozdrobnionym czosnkiem
Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Faszerujemy krążki ciasta nadzieniem rybno-szpinakowym
Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Gotujemy pierogi w osolonej wrzącej wodzie