BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne pierożki ze szpinakiem i fetą. Pierogi bardzo smaczne i pożywne, smakują całej mojej rodzince.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

 

  • Ciasto;
  • mąka 3 szklanki,
  • szczypta soli większa,
  • woda gorąca,

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Ciasto na pierożki;

mąkę przesiać do miski dodając większą szczyptę soli,następnie stopniowo dodawać gorącą wodę.

Zagnieść miękkie   elastyczne ciasto.

Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką.

Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut.

Farsz;

Szpinak włożyć do garnka i podgrzewać do rozmrożenia.

Wsypać rozkruszony ser feta , wymieszać.

Dodać obrany przeciśnięty czosnek.

Podsmażać do momentu wyparowania wody, mieszając od czasu do czasu.

Wsypać bułkę tartą,wymieszać i wystudzić.

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka.

Na kółka nakładać farsz zlepiając brzegi.

Gotować w osolonej wodzie.

Podawać polane masłem z podsmażoną cebulką.

Tagi:

danie pierogi