Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Ciasto na pierożki;
mąkę przesiać do miski dodając większą szczyptę soli,następnie stopniowo dodawać gorącą wodę.
Zagnieść miękkie elastyczne ciasto.
Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką.
Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut.
Farsz;
Szpinak włożyć do garnka i podgrzewać do rozmrożenia.
Wsypać rozkruszony ser feta , wymieszać.
Dodać obrany przeciśnięty czosnek.
Podsmażać do momentu wyparowania wody, mieszając od czasu do czasu.
Wsypać bułkę tartą,wymieszać i wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka.
Na kółka nakładać farsz zlepiając brzegi.
Gotować w osolonej wodzie.
Podawać polane masłem z podsmażoną cebulką.
mąkę przesiać do miski dodając większą szczyptę soli,następnie stopniowo dodawać gorącą wodę.
Zagnieść miękkie elastyczne ciasto.
Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką.
Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut.
Farsz;
Szpinak włożyć do garnka i podgrzewać do rozmrożenia.
Wsypać rozkruszony ser feta , wymieszać.
Dodać obrany przeciśnięty czosnek.
Podsmażać do momentu wyparowania wody, mieszając od czasu do czasu.
Wsypać bułkę tartą,wymieszać i wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka.
Na kółka nakładać farsz zlepiając brzegi.
Gotować w osolonej wodzie.
Podawać polane masłem z podsmażoną cebulką.
gusia1000