Sposób przygotowania:
Pierogi zebry z jagodami
Składniki na ciasto podzielić na 2 części. Jedna będzie biała, a do drugiej dodać 2 łyżki wody i kakao-wymieszać z mąką. Zagnieść oba ciasta. Najlepiej zacząć od jasnej części. Rozwałkować ciasta na ok 3 mm nadając im w miarę jednakowe kształty. Posmarować powierzchnię ciasta wodą i położyć na nim dokładnie drugie. Powierzchnię ciasta również posmarować wodą. Kolejność kolorów nie jest ważna. Dokładnie i ciasno zwinąć ciasto w rulon. Trochę rekami rozciągnąć rulon, jak przy robieniu kopytek. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na ok 10min. W tym czasie można przygotować FARSZ: twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukry i połowę jagód. Wymieszać rozgniatając jagody. Wsypać resztę owoców i już delikatniej wymieszać. Przygotowane ciasto pokroić w krążki o grubości ok 5mm. Rozwałkować lub wyrobić w palcach. Kłaść niewielką ilość farszu, zlepiać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Smacznego
KasiaJulcia