marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierogi ziemniaczane z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby namoczyć,ziemniaki,obrać,opłukać i zetrzeć na tarce.Ciasto wyrobić,zagnieść i rozwałkować.Zrobić farsz,doprawić i nałożyć do ciasta.

Pierogi ziemniaczane z grzybami.

Składniki:

Pierogi ziemniaczane z grzybami.

 

  • 300 g.mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • sól.
  • Farsz ziemniaczano-grzybowy:
  • pół kilo ziemniaków,
  • 35 dag.suszonych grzybów lub pieczarek,
  • jajko,
  • 20 g.mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnia cebulka,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierogi ziemniaczane z grzybami.
Grzyby namoczyć przez noc,a na drugi dzień osączyć,posiekać
wraz z cebulą.Zeszklić cebulę na oleju,a potem dodać posiekane grzyby i obsmażyć 3-4 min.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę,grzyby oraz pieprz i sól.Wymieszać i odstawić.Ciasto wyrobić na stolnicy,zag-
-nieść i rozwałkować,podsypując mąką od czasu do czasu.Farsz
nakładać łyżką na ciasto,nakryć płatem,zalepić i kroić na małe poduszeczki,odciąć płat ciasta i kłaść kolejne łyżki farszu,zalepia-
-jąc go płatem ciasta i tak,aż do końca.Wodę zagotować w dużym garnku,osolić ją i wrzucać pierogi-poduszki na lekko wrzącą wodę i gotować ok.5-10 min.aż będą miękkie,wyjmować cedzakiem i daw-
-ać kolejną partię,dopóki zapas się nie skończy.