Sposób przygotowania:
Pierogi ziemniaczane z grzybami.
Grzyby namoczyć przez noc,a na drugi dzień osączyć,posiekać
wraz z cebulą.Zeszklić cebulę na oleju,a potem dodać posiekane grzyby i obsmażyć 3-4 min.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę,grzyby oraz pieprz i sól.Wymieszać i odstawić.Ciasto wyrobić na stolnicy,zag-
-nieść i rozwałkować,podsypując mąką od czasu do czasu.Farsz
nakładać łyżką na ciasto,nakryć płatem,zalepić i kroić na małe poduszeczki,odciąć płat ciasta i kłaść kolejne łyżki farszu,zalepia-
-jąc go płatem ciasta i tak,aż do końca.Wodę zagotować w dużym garnku,osolić ją i wrzucać pierogi-poduszki na lekko wrzącą wodę i gotować ok.5-10 min.aż będą miękkie,wyjmować cedzakiem i daw-
-ać kolejną partię,dopóki zapas się nie skończy.
wraz z cebulą.Zeszklić cebulę na oleju,a potem dodać posiekane grzyby i obsmażyć 3-4 min.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę,grzyby oraz pieprz i sól.Wymieszać i odstawić.Ciasto wyrobić na stolnicy,zag-
-nieść i rozwałkować,podsypując mąką od czasu do czasu.Farsz
nakładać łyżką na ciasto,nakryć płatem,zalepić i kroić na małe poduszeczki,odciąć płat ciasta i kłaść kolejne łyżki farszu,zalepia-
-jąc go płatem ciasta i tak,aż do końca.Wodę zagotować w dużym garnku,osolić ją i wrzucać pierogi-poduszki na lekko wrzącą wodę i gotować ok.5-10 min.aż będą miękkie,wyjmować cedzakiem i daw-
-ać kolejną partię,dopóki zapas się nie skończy.