Sposób przygotowania:
Pierogi ziołowo-czosnkowe z zielonym sosem
Ciasto: Przesiewamy mąkę na bla (stolnicę), robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i olej . Dodajemy stopniowo ciepłą/gorącą wodę wyrabiając ciasto i zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto musimy wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut aby "odpoczęło".Farsz: Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na oleju i studzimy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy, zioła i rozdrobiony widelcem ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia. Solimy do smaku. Sos: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszając trzepaczką zalewamy śmietanką, doprawiamy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Wyłączamy, dodajemy pokrojoną natkę do sosu i miksujemy blenderem na gładki krem. *** Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę oleju. Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki. Małą foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, nakładamy drugie kółko, dokładnie zlepiamy brzegi. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wysychało. Wrzucamy pierożki na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Gotowe podajemy z sosem.