Sposób przygotowania:
Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem
Mąkę i jajka zagniatamy na ciasto, jak na makaron. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.Jeśli za rzadkie, podsypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 15 minut aby "odpoczęło".
Przygotowujemy farsz. W rondelku rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego ser. Mieszamy aby składniki się połączyły. Doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową . Odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy porwane w rękach listki bazylii. Czekamy aż ostygnie.
Ciasto makaronowe wałkujemy, lub robimy płaty w maszynce do makaronu. Kroimy na kwadraty o boku 4-5 cm. Kładziemy na każdy odrobinę farszu. Zlepiamy tak, aby wyszły trójkątne pierożki, których końce następnie łączymy na kształt kopertek. Gotujemy nasze koperty w osolonej wodzie około 5 minut.
Przygotowujemy farsz. W rondelku rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego ser. Mieszamy aby składniki się połączyły. Doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową . Odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy porwane w rękach listki bazylii. Czekamy aż ostygnie.
Ciasto makaronowe wałkujemy, lub robimy płaty w maszynce do makaronu. Kroimy na kwadraty o boku 4-5 cm. Kładziemy na każdy odrobinę farszu. Zlepiamy tak, aby wyszły trójkątne pierożki, których końce następnie łączymy na kształt kopertek. Gotujemy nasze koperty w osolonej wodzie około 5 minut.