przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moje pierogowe koperty powstały z niezbyt udanego eksperymentu z lepieniem tortellini. Muszę jeszcze poćwiczyć ich formowanie.:)

Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem

Składniki:

Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem

 

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 szklani mąki
  • ewentualnie odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem
Mąkę i jajka zagniatamy na ciasto, jak na makaron. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.Jeśli za rzadkie, podsypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 15 minut aby "odpoczęło".
Przygotowujemy farsz. W rondelku rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego ser. Mieszamy aby składniki się połączyły. Doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową . Odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy porwane w rękach listki bazylii. Czekamy aż ostygnie.
Ciasto makaronowe wałkujemy, lub robimy płaty w maszynce do makaronu. Kroimy na kwadraty o boku 4-5 cm. Kładziemy na każdy odrobinę farszu. Zlepiamy tak, aby wyszły trójkątne pierożki, których końce następnie łączymy na kształt kopertek. Gotujemy nasze koperty w osolonej wodzie około 5 minut.