Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tortellini w sosie pomidorowo-cebulowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Włoskie pierożki z serkiem ricotta i szpinakiem. Lekkie i proste w przygotowaniu danie ''na szybko''.

Tortellini w sosie pomidorowo-cebulowym

Składniki:

Tortellini w sosie pomidorowo-cebulowym

 

  • 2 większe pomidory (takie z gałązkami) lub z puszki (400g),
  • średniej wielkości cebula,
  • garść startego parmezanu, lub innego sera żółtego,
  • świeże listki bazylii,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa lub masło do smażenia,
  • opakowanie (250g) pierożków Tortellini ze szpinakiem i ricotta.

Sposób przygotowania:

Tortellini w sosie pomidorowo-cebulowym
Pomidory sparzyc, obrac ze skórki i drobno pokroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kostke. Ser zetrzec na tarce, liscie bazylii drobno posiekac. Na patelni rozgrzac tluszcz - ok 2 lyzki - i wrzucic cebule, gdy sie zeszkli, dodac pomidory, sól i pieprz, dusic do momentu miekkkosci warzyw. Pierozki ugotowac w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tluszczu, wg przepisu na opakowaniu (ok 1 minute), po czym odcedzic i wrzucic bezposrednio na talerz. Tortellini posypujemy bazylia, polewamy sosem, mieszamy i posypujemy startym serem. Spozywamy na cieplo, bezposrednio po przyrzadzeniu. Aby sos uzyskal glebszy smak, do pomidorow na patelni, mozna dodac odrobine koncentratu pomidorowego, ja jednak tego nie zrobilam. Smaczne i szybkie w przygotowaniu jedzonko.