Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
Wywar można przygotować wcześniej lub wykorzystać np. resztę rosołu. Udko zalewamy wodą ,dodajemy kilka ziaren ziela, 2 listki laurowego i gotujmy 30-40 min.,następnie dodajemy wloszczyznę(marchew,pietruszkę korzeń, kawałek selera,pora,cebulę) i gotujemy kolejne 30min. Tak przygotowany wywal jest dobrą bazą zupy pomidorowej.
Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz passatę pomidorową, gotujemy całość na małym ogniu kilka minut, w trakcie dodajemy bazylię, sól,pieprz oraz cukier.Na sam koniec dodajemy śmietanę,uprzednio mieszając ją z odrobiną zupy. Tortellini gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy i odstawiamy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy po kilka tortellini oraz dodajemy kawałki pokruszonej gorgonzoli. Smacznego :)
Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz passatę pomidorową, gotujemy całość na małym ogniu kilka minut, w trakcie dodajemy bazylię, sól,pieprz oraz cukier.Na sam koniec dodajemy śmietanę,uprzednio mieszając ją z odrobiną zupy. Tortellini gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy i odstawiamy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy po kilka tortellini oraz dodajemy kawałki pokruszonej gorgonzoli. Smacznego :)
marietta