ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa pomidorowa z tortellini ze szpinakiem i ricottą, z dodatkiem kremowej gorgonzoli

Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą

 

  • 1 litr domowego bulionu ( udko z kurczaka,włoszczyzna,ziele angielskie,liść laurowy)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (200g)
  • ok.400 ml gęstej passaty (sosu) pomidorowej
  • duża garść tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • ok. 100-150 g słodkiej gorgonzoli
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
Wywar można przygotować wcześniej lub wykorzystać np. resztę rosołu. Udko zalewamy wodą ,dodajemy kilka ziaren ziela, 2 listki laurowego i gotujmy 30-40 min.,następnie dodajemy wloszczyznę(marchew,pietruszkę korzeń, kawałek selera,pora,cebulę) i gotujemy kolejne 30min. Tak przygotowany wywal jest dobrą bazą zupy pomidorowej.

Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz passatę pomidorową, gotujemy całość na małym ogniu kilka minut, w trakcie dodajemy bazylię, sól,pieprz oraz cukier.Na sam koniec dodajemy śmietanę,uprzednio mieszając ją z odrobiną zupy. Tortellini gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy i odstawiamy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy po kilka tortellini oraz dodajemy kawałki pokruszonej gorgonzoli. Smacznego :)
Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
zupę najlpiej przygotować na bazie domowgo bulionu
Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
Dodatki to tortellini oraz słodka gorgonzola
Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
Zupę przygotowujemy na bazie koncentratu Pudliszki
Pudliszkowa z tortellini i gorgonzolą
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu