Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierożki caramello z kaczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Włoskie pierożki caramello nadziewane farszem z kaczki, kaszy jęczmiennej z dodatkiem suszonych grzybów.

Pierożki caramello z kaczką

Składniki:

Pierożki caramello z kaczką

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • ciepła woda
  • oliwa
  • sól

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierożki caramello z kaczką
Z mąki z dodatkiem soli, żółtek, oliwy i wody zagnieć ciasto i wyrabiaj je do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Na suchej patelni zrumień udka, do garnka włóż włoszczyznę, grzyby, zioła i kacze nogi, całość zalej wodą i gotuj do miękkości.

Na tej samej patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim cebulkę. Kiedy mięso się ugotuje odcedź całość a na uzyskanym wywarze ugotuj kaszę. Mięso ze skórą oddziel od kości i zmiel na maszynce wraz z grzybami i podsmażoną cebulką, na koniec dodaj ugotowaną kaszę.

Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kwadraty, na środku układaj porcję farszu a krawędzie zlepiaj ze sobą przy okazji zwijając je w kształt cukierka.

Gotowe pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj z oliwą i pieprzem.