Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierożki drożdżowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierożki należy podawać z sosem

Pierożki drożdżowe z serem

Składniki:

Pierożki drożdżowe z serem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z serem
Drożdże utrzeć z cukrem, wlać do ciepłego mleka, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, pozostałą mąkę, 1 jajko, i roztopione, przestudzone masło, dokładnie wyrobić, pozostawić aby wyrosło. Ziemniaki razem z serem zemleć w maszynce, dodać drobno posiekaną, zrumienioną na oliwie cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać ser, przykryć drugim krążkiem i dokładnie sklejać brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.