Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z jabłkami
Masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru i połączyć z ciepłym mlekiem. Do masła z żółtkami dodać mąkę, mleko z drożdżami, cukier waniliowy, śmietanę i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać posiekane jabłka, składać na pół i sklejać brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.