Sposób przygotowania:
Pierożki jabłkowe Kamili
Mąkę wsypać do miseczki, dodać margarynę musi być miękka drożdże, sól, żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystkie składniki muszą się połączyć. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Następnie gdy już mamy ciasto pięknie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki.Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne. Każde pokroić na osiem części w tzw. ósemki. Włożyć do miski, posypać cynamonem i cukrem z wanilią, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm( żeby nie było zbyt grube). Wycinać kółka szklanką lub foremką (ja wykrawam foremką o pierogów). Na każdy krążek nakładać kawałek jabłuszka i sklejać jak pierogiBiałko rozbełtać i posmarować po wierzchu zrobione pierożki, posypać grubym cukrem lub cukrem lodowym. * Do posypania po wierzchu(jak ktoś lubi b. słodkie) Piec w 180*C około 15 minut, do uzyskania złotego kolorku