kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

pierożki jogurtowe mięsne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mięsne pierożki z nuta mięty

pierożki jogurtowe mięsne

Składniki:

pierożki jogurtowe mięsne

 

  • 30 dag mielonej wieprzowiny lub cielęciny
  • 1 cebulka drobno poszatkowana
  • pieprz mielony
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • poszatkowana w kosteczkę marchew
  • mała garstka liści mięty
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

pierożki jogurtowe mięsne
z podanych składników wyrobić ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki

Na oliwie przesmażyć marchew, dodać cebulę, zeszklić, dodać czosnek, mięso i resztę składników. Poddusić na wolnym ogniu do zgęstnienia i zbrązowienia składników. Dodać posiekana miętę.

Ciasto rozwałkować, wykroić kółka, nałożyć nadzienie i zlepić pierożki, najlepiej nieduże.

Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do 2 min po wypłynięciu.
Podawać polane gęstym jogurtem i posypane świeżym tymiankiem i miętą.

Tagi:

ciasto