wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pierożki ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te pierogi powinien lubić każdy. Ich smak, okraszony zapachem podsmażanej cebulki i skwareczkami przypomina czasy dzieciństwa...

Pierożki ruskie

Składniki:

Pierożki ruskie

 

  • 40 dkg maki;
  • 2 żółtka;
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 70 dkg ziemniaków;
  • 30 dkg twarogu;
  • 2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 łyżki masła;
  • sol, pieprz,
  • świeży szczypiorek lub suszony

Sposób przygotowania:

Pierożki ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w drobniutka kostke i szklimy na maselku, razem z przecisnietym przez praske zabkiem czosnku. Cebule i czosnek dodajemy do przemielonego twarogu i przetartych ziemniakow, mieszamy na gladka mase. Doprawiamy sola, pieprzem i swiezym szczypiorkiem. Make, zoltka oraz wode wyrabiamy na gladkie ciasto. Gdy jest ono juz gotowe, kroimy je na grube kromki, ktore nastepnie rozwalkowujemy na placki. Na kazdym placku wycinamy szklanka o duzej srednicy kolka i nakladamy na kazde z nich lyzeczke twarogowo-ziemniaczanego farszu. Dokladnie zlepiamy brzegi. pierogi rzucamy do garnka z gotujaca sie, osolona woda z odrobina oleju, by zapobiec sklejaniu sie pierogow, i gotujemy je do czasu, az wyplyna na powierzchnie. Podajemy z podsmazona na zloto cebulka, skwareczkami ze sloninki lub chudego boczku. Danie goszczace na naszych stolach juz od dawna, a ciagle smakuje bardziej:). PYCHOTKA

Tagi:

mak