Sposób przygotowania:
Pierożki ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w drobniutka kostke i szklimy na maselku, razem z przecisnietym przez praske zabkiem czosnku. Cebule i czosnek dodajemy do przemielonego twarogu i przetartych ziemniakow, mieszamy na gladka mase. Doprawiamy sola, pieprzem i swiezym szczypiorkiem. Make, zoltka oraz wode wyrabiamy na gladkie ciasto. Gdy jest ono juz gotowe, kroimy je na grube kromki, ktore nastepnie rozwalkowujemy na placki. Na kazdym placku wycinamy szklanka o duzej srednicy kolka i nakladamy na kazde z nich lyzeczke twarogowo-ziemniaczanego farszu. Dokladnie zlepiamy brzegi. pierogi rzucamy do garnka z gotujaca sie, osolona woda z odrobina oleju, by zapobiec sklejaniu sie pierogow, i gotujemy je do czasu, az wyplyna na powierzchnie. Podajemy z podsmazona na zloto cebulka, skwareczkami ze sloninki lub chudego boczku. Danie goszczace na naszych stolach juz od dawna, a ciagle smakuje bardziej:). PYCHOTKA
elzbieta8960