julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, mięciutkie pierożki ruskie podane z kolorową sałateczką. Polecam :)

Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką
Na początku bierzemy miskę, twaróg zmielamy przez maszynkę i wrzucamy do miski. Ziemniaki wrzucamy do maszynki zmielamy i wrzucamy do miski. Twaróg z ziemniakami łączymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bierzemy garnek, wlewamy wodę, wsypujemy łyżkę soli i gotujemy. Następnie wyrabiamy mąkę z jajkiem stopniowo wlewając wodę aby ciasto się wyrobiło. Gdy ciasto będzie wyrobione i nie będzie się kleić wałkujemy i szklanką wycinamy koła. Na koła nakładamy po ok. 1 łyżeczce farszu i formujemy kształtem pierogi, zlepiamy brzegi i zgniatamy widelcem. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej żeby pierogi się nie pozlepiały. W tym czasie robimy sałatkę. Sałatę myjemy, rwiemy i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w kostkę i też wrzucamy do miski. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Rzeżuchę wrzucamy do miski i wszystko razem mieszamy. Ugotowane pierogi odcedzamy na durszlaku i podajemy z sałatką - tak w wiosennym klimacie. Smacznego :)
Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką
Mąkę z jajkiem wyrabiamy stopniowo wlewając wodę.
Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką
Wszystkie składniki na sałatkę kroimy kostkę