Sposób przygotowania:
Pierożki z grzybami
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę i powoli wlewamy wrzątek, zagniatamy szybko ciasto do momentu aż będzie elastyczne i odchodziło od ręki , a następnie odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy aby przestygły. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, na środku układamy farsz i zlepiamy pierogi. W garnku gotujemy wodę, solimy i delikatnie wkładamy pierogi. gotujemy kilka minut od momentu kiedy wypłyną na wierzch. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy ugotowane pierogi i podsmażamy chwilę.