madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierożki z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne ciasto z wyśmienitym farszem :)

Pierożki z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z grzybami
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę i powoli wlewamy wrzątek, zagniatamy szybko ciasto do momentu aż będzie elastyczne i odchodziło od ręki , a następnie odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy aby przestygły. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, na środku układamy farsz i zlepiamy pierogi. W garnku gotujemy wodę, solimy i delikatnie wkładamy pierogi. gotujemy kilka minut od momentu kiedy wypłyną na wierzch. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy ugotowane pierogi i podsmażamy chwilę.
Pierożki z grzybami
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy
Pierożki z grzybami
Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy w kostkę
Pierożki z grzybami
Pokrojone grzyb dodajemy do zeszklonej cebulki
Pierożki z grzybami
Na środku układamy farsz i lepimy pierogi

Tagi:

ciasto grzyby