czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schlodzoną margaryną, a następnie dodać

Pierożki z jabłkami

Składniki:

Pierożki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jabłkami
Mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schlodzoną margaryną, a następnie dodać pokruszone drożdże, sól, żółtka i śmietanę. Lekko zagnieść ciasto, odłożyć na kilka godzin do lodówki lub zimnej spiżarni. Ciasto rozwałkować na grubości ok 1/2 cm. Wykrawac szklanką krążki. Jabłka obrac i pokroić  w ósemki. Wydrążyć gniazda nasienne. Kłąść kawałki jabłek na połówkach krążków ciasta i wystający kawałek krążka zawninąć na jabłko, pozostawiając grubą część jabłka odkrytą. Ułożyć tak przygotowane pierożki luźno na blaszce i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Gorące pierożki posypać cukrem pudrem przesypując go przez sitko.