Sposób przygotowania:
Pierożki z kapustą i serduszkami
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę ,wbijamy jedno jajko dodajemy stopniowo ciepłą wodę tyle ile pochłonie maka aby uzyskać elastyczne ciasto,następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
Farsz: Kapuste kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
Opłukane serduszka drobiowe gotujemy w osobnym garnku,odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśnietą ugotowaną kapustą .
Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilosci oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy cisto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepaimy brzegi palcami,można też wycinać kółka szklanką nakładac farsz i zlepiać.
Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .
Farsz: Kapuste kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
Opłukane serduszka drobiowe gotujemy w osobnym garnku,odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśnietą ugotowaną kapustą .
Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilosci oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy cisto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepaimy brzegi palcami,można też wycinać kółka szklanką nakładac farsz i zlepiać.
Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .