2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Pierożki z kapustą i serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak przygotowane pierożki najlepiej smakują mojej rodzince,polecam!

Pierożki z kapustą i serduszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z kapustą i serduszkami

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 150 ml ciepłej wody
  • Farsz:
  • 1,5 kg serduszek drobiowych
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • słonina do okrasy

Sposób przygotowania:

Pierożki z kapustą i serduszkami
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę ,wbijamy jedno jajko dodajemy stopniowo ciepłą wodę tyle ile pochłonie maka aby uzyskać elastyczne ciasto,następnie rozwałkowujemy na cienki placek.



Farsz: Kapuste kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.



Opłukane serduszka drobiowe gotujemy w osobnym garnku,odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśnietą ugotowaną kapustą .

Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilosci oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy cisto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepaimy brzegi palcami,można też wycinać kółka szklanką nakładac farsz i zlepiać.

Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .
Pierożki z kapustą i serduszkami
serduszka mielimy z kapustą dodajemy podduszoną cebulę doprawiamy do smaku
Pierożki z kapustą i serduszkami
na rozwalkowane ciasto nakładamy farsz i wycinamy pierogi
Pierożki z kapustą i serduszkami
dobrze zlepione układamy na ściereczce kuchennej
Pierożki z kapustą i serduszkami
na koniec gotujemy w osolonej wodzie robimy okrasę ze słoninki