lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierożki z mąki żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki wyszły lekko chrupkie lubię takie :)

Pierożki z mąki żytniej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z mąki żytniej

 

  • CIASTO:
  • 350g mąki żytniej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • żółtko jajka
  • drożdże świeże 1/4 kostki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • sól morska ziołowa 1 szczypta
  • kolorowe zioła do sałatek 1 łyżeczka
  • czubrica mielona 1/2 łyżeczki
  • Farsz
  • 500 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • lutenica 2 łyżki ostra

Sposób przygotowania:

Pierożki z mąki żytniej
Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego
Pierożki z mąki żytniej
Do mąki dodałamkolorowe zioła do sałatek
Pierożki z mąki żytniej
Farsz do pierogów upiekłam na patelni :)
Pierożki z mąki żytniej
Nakładałam farsz na kóleczko i sklejałam a potem widelcem dociskałam
Pierożki z mąki żytniej
Wstawiłam na 25 minut w 180 stopni i piekłam