Sposób przygotowania:
Pierożki z pieczarkami i orzechami
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać jajko, żółtko, 2 łyżki oliwy i ciepłą przegotowaną wodę. Włączyć mikser z założonymi końcówkami do wyrabiania ciasta i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, następnie wyjąć z miski, zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do cebuli i smażyć do odparowania płynu. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane orzechy, bułkę tartą, przyprawić do smaku, wymieszać. Ciasto rozwałkować, foremką lub szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać porcje farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na wierzch.