Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierożki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię takie ciasteczka. Z jednej strony słodkie, zaś z drugiej przełamane smakiem kwaskowatych porzeczek.

Pierożki z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z porzeczkami
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko i odrobinę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzieli je na porcje. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na nich porzeczki. Zlepiamy pierożki, układamy je na blaszce. Ciastka pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.
Pierożki z porzeczkami
Wyrobione ciasto dzieli na róne części..
Pierożki z porzeczkami
Każdą z części po kolei rozwałkowujemy i wycinamy kółka.
Pierożki z porzeczkami
Na kółka układamy porzeczki i zlepiamy je w pierożki.
Pierożki z porzeczkami
Pirożki układamynna blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku.