Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkam

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami:Stopioną ciepłą margarynę wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Dokładnie

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkam

Składniki:

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkam

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkam

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami: Stopioną ciepłą margarynę wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt półcentymetrowej grubości, po czym pokroić na kwadraty o bokach 9-10 cm. Porzeczki rozmrozić, dokładnie osączyć, wymieszać z bułką tartą, przyprawić do smaku cukrem. Na każdym kawałku ciasta położyć trochę farszu porzeczkowego, zlepić rogi ciasta. Na wysmarowanej tłuszczem blasze luźno ułożyć pierożki, posmarować je rozkłóconym białkiem i posypać cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 min.

Tagi:

ciasto tarta