dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pierożki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi nie tylko dla wegetarianów.

Pierożki z ziemniakami

Składniki:

Pierożki z ziemniakami

 

  • Ciasto:
  • niepełna szklanka przegotowanej osolonej wody
  • 2 szklanki mąki
  • Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka na twardo
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierożki z ziemniakami
Z mąki i przegotowanej wody zagnieść ciągnące się ciasto (wodę wlewać porcjami). Trzeba je wyrabiać długo- około godziny. Gdy będzie lśniące i sprężyste, wybić o stolnicę (rzucać na stolnicę) kilka razy, przykryć i odłożyć na godzinę. Przygotować farsz: cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Ugotowane jajka obrać, pokroić w kosteczkę. Ziemniaki ugnieść lub zemleć i połączyć z siekaną zieleniną, cebulą, jajkami i surowym jajkiem. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na kawałki. Na każdym kłaść porcję farszu, złożyć i dokładnie zlepić brzegi. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z przysmażoną cebulką, a dla mięsożerców można przygotować skwareczki z boczku.