Sposób przygotowania:
Pierożki z ziemniakami
Z mąki i przegotowanej wody zagnieść ciągnące się ciasto (wodę wlewać porcjami). Trzeba je wyrabiać długo- około godziny. Gdy będzie lśniące i sprężyste, wybić o stolnicę (rzucać na stolnicę) kilka razy, przykryć i odłożyć na godzinę. Przygotować farsz: cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Ugotowane jajka obrać, pokroić w kosteczkę. Ziemniaki ugnieść lub zemleć i połączyć z siekaną zieleniną, cebulą, jajkami i surowym jajkiem. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na kawałki. Na każdym kłaść porcję farszu, złożyć i dokładnie zlepić brzegi. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z przysmażoną cebulką, a dla mięsożerców można przygotować skwareczki z boczku.