Sposób przygotowania:
Pierozki zapiekane z grzybów i szynki
Suszone, grzyby zamoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie, (świeże od razu gotujemy), odcedzamy, mielimy w maszynce razem z szynką. Do zmielonych produktów dodajemy, drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, jaja, przyprawy, wszystko wyrabiamy. Zagniatamy ciasto używając tylko gorącej wody, wyrabiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wałkować cienkie placki, wycinać małą szklaneczka krążki, rozłożyć nadzienie i lepić pierogi. Ugotować je w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką rosołu, posypać startym serem, rozłożyć na wierzchu w kilku miejscach po małym kawałeczku masła, posypać bułką tartą i wstawić do bardzo gorącego piekarnika, aby ser lekko się zarumienił. Podawać w tym samym naczyniu.