przemo78

przemo78

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pierozki zapiekane z grzybów i szynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite danie zarówno na obiad jak i kolacje ,zwłaszcza w okresie jesiennym.

Pierozki zapiekane z grzybów i szynki

Składniki:

Pierozki zapiekane z grzybów i szynki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • gorąca woda,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 6 dag grzybów (suszonych) lub ok 15 dag świeżych,
  • 15 dag tłustej szynki,
  • 2 cebule,
  • 2 dag masła,
  • 2 jajka,
  • łyżka bułki tartej,
  • szklanka rosołu,
  • 5 dag startego sera żółtego,
  • 4 dag masła.

Sposób przygotowania:

Pierozki zapiekane z grzybów i szynki
Suszone, grzyby zamoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie, (świeże od razu gotujemy), odcedzamy, mielimy w maszynce razem z szynką. Do zmielonych produktów dodajemy, drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, jaja, przyprawy, wszystko wyrabiamy. Zagniatamy ciasto używając tylko gorącej wody, wyrabiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wałkować cienkie placki, wycinać małą szklaneczka krążki, rozłożyć nadzienie i lepić pierogi. Ugotować je w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką rosołu, posypać startym serem, rozłożyć na wierzchu w kilku miejscach po małym kawałeczku masła, posypać bułką tartą i wstawić do bardzo gorącego piekarnika, aby ser lekko się zarumienił. Podawać w tym samym naczyniu.